Διαχείριση Τέφρας

Πολλές οικογένειες μετά την αποτέφρωση μας ρωτούν:

"Τι επιλογές έχω για τη τεφροδόχο;" , "Που μπορώ να σκορπίσω τη τέφρα και με ποιόν τρόπο;", "Υπάρχουν χώροι φύλαξης της τεφροδόχου;", "Μπορώ να πάω τη τεφροδόχο στο χωριό μου;", "Μπορώ να αφήσω την τέφρα στο βουνό ή την θάλασσα;"

Όπως αναφέρεται στη σχετική νομοθετική τροπολογία (δείτε την εδώ), η τεφροδόχος υποχρεωτικά:

α) Τοποθετείται σε ειδικό χώρο φύλαξης των τεφροδόχων (τεφροφυλάκια) εντός του ΚΑΝ Αποτέφρωσης ή εντός του Κοιμητηρίου

β) Ενταφιάζεται σε υφιστάμενο Κοιμητήριο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία

γ) Εγκαταλείπεται ελευθέρως στη θάλασσα και σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 ναυτικού μιλίου (περίπου 3χλμ) από την ακτή, υπό την προϋπόθεση ότι το σκεύος είναι διαλυτό στο νερό και δεν περιέχει ρυπογόνα στοιχεία. (Για ειδικές διασπώμενες τεφροδόχους δείτε εδω)

δ)Είναι δυνατή η διασπορά της τέφρας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ενθύμησης (συντριβάνι ή ανθόκηπο) εντός του ΚΑΝ ή σε υπαίθριο χώρο εκτός κατοικημένης περιοχής ή στη θάλασσα.

Συνοψίζοντας, υπάρχουν οι κάτωθι επιλογές:

Διαχείριση τέφρας εντός του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) Ριτσώνας

Εντός του ΚΑΝ, οι επιλογές για τη διαχείριση της τέφρας περιλαμβάνουν:

  • Διασπορά τέφρας στον κήπο ενθύμησης του ΚΑΝ.
  • Φύλαξη της τεφροδόχου στο υπαίθριο τεφροφυλάκιο που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ΚΑΝ.

Διασπορά της τέφρας στη θάλασσα

Η βασική προϋπόθεση για την διασπορά της τέφρας στη θάλασσα είναι η απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από την ακτή και σε περίπτωση που θα βυθιστεί η τεφροδόχος, η χρήση ειδικού τύπου τεφροδόχου, βιοδιασπώμενης.
Εάν το επιθυμείτε, υπάρχει η δυνατότητα διοργάνωσης τελετής με σκάφος.
Σε αυτήν την περίπτωση επιλέγουμε το κατάλληλο σκάφος βάση του αριθμού των παρευρισκόμενων. Η τεφροδόχος και η φωτογραφία του θανόντα τοποθετείται  σε κεντρικό σημείο. 

Μόλις το σκάφος φτάσει στο επιλεγμένο σημείο αποδέσμευσης, η μηχανή σταματά και ο τελετάρχης ρίχνει την ανθοστολισμένη τεφροδόχο στη θάλασσα βάση των επιθυμιών της οικογένειας. Στη συνέχεια το σκάφος περιστρέφεται τρεις φορές γύρω από το σημείο στο οποίο καταβυθίζεται η τεφροδόχος. Η κόρνα του πλοίου ηχεί και ο τελετάρχης χτυπά πένθιμα την καμπάνα του πλοίου. Μετά το πέρας της τελετής, ο καπετάνιος παραδίδει στην οικογένεια το πιστοποιητικό ταφής της τέφρας με τα στοιχεία του θανόντος, το όνομα του σκάφους, τις γεωγραφικές συντεταγμένες που έγινε η ταφή και την ημερομηνία και την ώρα της ταφής.

Υπάρχει η δυνατότητα μουσικής συνοδείας κατά τη διάρκεια της τελετής.

Η τελετή μπορεί να επαναληφθεί στις ίδιες συντεταγμένες, εφόσον το επιθυμούν οι οικείοι, σε ημέρα ιδιαίτερης σημασίας (πχ ετήσιο μνημόσυνο).

Ταφή της τέφρας στη φύση


Για την ταφή της τέφρας σε δασικό ή άλλο σημείο στη  φύση υπάρχει η δυνατότητα επιλογής βιοδιασπώμενης τεφροδόχου. Επιπλέον συνηθίζεται η φύτευση ενός πολυετούς φυτού στο σημείο ή η τοποθέτηση μεταλλικής πλακέτας σε ήδη υπάρχον δέντρο, με χαραγμένα τα στοιχεία του θανόντα.


Διασπορά της τέφρας στον αέρα 

Σε περίπτωση που το επιθυμείτε, συνήθως όταν αυτή η επιλογή έχει ιδιαίτερη σημασία για τον θανόντα (επαγγελματικά -πχ πιλότος- κλπ), υπάρχει η δυνατότητα για την αποδέσμευση της τέφρας στον αέρα. Αρχικά επιλέγονται τοποθεσίες προσιτές με ανεμόπτερα ή άλλα ελαφριά πτητικά μέσα. Κατά τη διάρκεια της τελετής, οι παρευρισκόμενοι  συγκεντρώνονται σε θέση με άμεση οπτική επαφή με το σημείο όπου πραγματοποιείται η διασπορά, παρακολουθώντας την απελευθέρωση της τέφρας στον αέρα. Είναι εφικτή η τοποθέτηση καθισμάτων και σκιάστρου καθώς και η τροποποίηση της εκδήλωσης με κάθε τρόπο που εσείς επιλέξετε.

Πηγή cremservices.gr

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!